Image
Top
Navigation
22 במרץ 2015

3 נקודות על … תכנון מטבח

 פוסט #6 מטבח

הבדיחה החבוטה על חגי ישראל היא : "ניסו להרוג אותנו, לא הצליחו, בואו נאכל". מוכרת לכולם. ואם חגי ישראל מבוססים על אוכל וארוחות, הרי  שפסח, הוא החג ששובר את כל השיאים. מדובר על חג, שמבוסס על ארוחת שחיתות, המגלמת בתוכה את התחרות ה"סמויה" בכל משפחה מורחבת  והיא, שבירת השיא מהשנה הקודמת, של כמויות האוכל בארוחת החג.  בשל תחרות זו מספר המנות בארוחת הסדר עולה משנה לשנה ושעות הבישולים מתארכות. לכן במיוחד בימים אלו, עומדת למבחן יעילותו של המטבח הביתי. אז לשם כך,

לפניכם שלוש נקודות על תכנון מטבח.

נגישות

עבודה יעילה במטבח תלויה בנגישות אל הדברים מאוחסנים בו. כלים ומצרכים בשימוש יומיומי ימוקמו בגובה משלח יד, מעל או מתחת למשטח העבודה. וככל שמתרחקים מהמשטח, יורדת הדחיפות של האחסון.

בתכנון מטבח חדש, שימו לב לנקודות הבאות :

בטרם תכנון המטבח, ערכו רשימת מלאי של האחסון במטבח. דרגו את הרשימה לפי שלוש דרגות דחיפות שימוש: יומיומי, אחד לשבוע/חודש, לעתים רחוקות. ותכננו מראש היכן תמקמו כל דבר.

  1. מיקומים מומלצים :
  • שורת מגירות ראשונה מתחת למשטח:

סכו"ם כולל שש"ת, תבלינים, מתכלים, מגבות ועזרי בישול.

  • שורת מגירות שנייה:

קערות, תבניות וקערות הגשה ,צלחות, קעריות, סירים יום יומיים, אוכל יבש.

  • שורת מגירות שלישית:

סירים גדולים, פח, כלי ניקוי, מכשירי חשמל בשימוש נמוך.

  • מדפים או ארונות מעל משטח :

כלי אוכל כגון: כוסות, צלחות,צלוחיות  קעריות

נגישות 1

  1. מתחת לגובה משטח העדיפו תמיד מגירות. השימוש במגירות מגדיל את ניצול עומק הארון ונגישות אליו. שווה להשקיע במנגנון פתיחה מלאה למגירות המאפשר שליפת המגירה לכל עומקה וגישה מלאה גם לחלקה האחורי.
  2. בארונות הנמצאים בגובה ראש השתמשו בדלת קלאפה. המאפשרת השארת הארון פתוח בעת העבודה ללא סכנת התקלות במצח.

מיקום

יש להקפיד על סדר מיקום הפונקציות השונות במטבח, וזאת על מנת לייעל את העבודה בו

המטבח מחולק לחמישה אזוריים עיקריים :

  • אחסון מזון – מקרר, ארון מזווה
  • אחסון כלים – כלי אוכל וכלי אירוח
  • אזור ניקיון – הכיור, ואחסון חומרי הניקוי
  • אזור הכנות – כלי עבודה והכנה ומשטח העבודה
  • אזור בישול ואפיה – תנור, כיריים
  • אזורים

הסדר, בו מניתי את האזורים, הוא גם הסדר המומלץ להם במטבח. היחס בין האזורים הוא הקריטי לתפקודו היעיל של המטבח. אזורים אלו מכילים את שלושת הפונקציות החשובות במטבח. המקרר, הכיור,והכיריים. את היחס בין שלושת פונקציות אלו נקרא משולש הזהב. והסדר הוא מקרר, כיור וכיריים. גם המרווחים שביניהם חשובים ולכן אני מעדיפה לקרוא ליחס הזה "מסלול העוף" (וסליחה מראש בפני צמחונים או הטבעונים מביניכם). מדוע מסלול העוף? זאת בשל המסלול הבא שעובד העוף בדרכו למרק:

  1. מוציאים אותו מהמקרר
  2. מניחים להפשרה במשטח שלצד המקרר
  3. רוחצים את העוף בכיור.
  4. חותכים ומכינים אותו למרק במשטח שלצד הכיור
  5. לבסוף מכניסים את העוף למרק המתבשל על הכיריים.

cuts01

משטח

לבסוף,אחד החלקים החשובים ביותר מבטבח הוא משטח העבודה. עלינו לייצר משטח מספיק ונח לעבודה במטבח. לכן בתכנון משטח העבודה במטבח יש להתייחס לגובה הנכון לעבודה, לאורכו של המשטח ולרציפותו וכן למרחקים מספקים בין הפונקציות השונות.

מיקום

  1. גובה משטח העבודה המקובל בארץ הוא 88-91 ס"מ.
  2. אורך המשטח המינימלי המומלץ למשטח הוא 180 ס"מ.
  3. יש להקפיד על מיקום משטח עבודה באורך של מינימום 60 ס"מ בין הפונקציות השונות במטבח.
  4. יש להקפיד שיהיה משטח זמין ליד כל אחת מהפונקציות הבאות : מקרר, כיור , כיריים ותנור.
  5. האחסון מתחת למשטח יהיה לו זיקה למתרחש עליו. לדוגמא, מתחת לכיריים נמקם מגירת סכו"ם ולצידם מגירת תבלינים. מתחת לכיור תהיה מגירת הכיור הכוללת את הפח, וחומרי הניקוי ולצידם המדיח. וכן הלאה.

Submit a Comment

Posted By

Categories

כללי

UA-57426102-1